Home Nieuws Fosfaatreductieplan; Staatssecretaris in hoger beroep

18 mei 2017  

Fosfaatreductieplan; Staatssecretaris in hoger beroep

Op vrijdag 12 mei heeft Staatssecretaris Van Dam bekend gemaakt in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van 4 mei 2017.

Waarom gaat de staatssecretaris in hoger beroep?
De rechter heeft in het vonnis van 4 mei 2017 geoordeeld dat het moet gaan om onomkeerbare investeringen die alleen terugverdiend kunnen worden door uitbreiding van de veestapel. De rechter meent dat de Regeling (Regeling Fosfaatreductieplan 2017 ) niet redelijk is voor veehouders die fors geïnvesteerd hebben. Vooral omdat dit zij niet hadden hoeven te verwachten.

Voor de staatssecretaris staat het behoud van derogatie bovenaan.
Hij ziet 4 redenen om in hoger beroep te gaan. De staatssecretaris vindt dat:

  1. de Regeling wél te verwachten was voor alle veehouders,
  2. de ruime beoordelingsvrijheid van de overheid door de rechter aan banden is gelegd,
  3. de rechter niet aangeeft welke feiten en omstandigheden bepalend zijn om te beoordelen wanneer er sprake is van onomkeerbare investeringen,
  4. het nadelig is om een deel van de veehouders een bijzondere positie te geven om het doel ‘derogatie’ te bereiken.

Wanneer gaat de staatssecretaris in hoger beroep?
Voor 1 juni 2017 moet het hoger beroep zijn ingesteld. Staatssecretaris Van Dam vraagt de rechter om een spoedbehandeling zodat sneller duidelijkheid komt.

Wat betekent dit ondertussen voor u?
Zoals we eerder hebben aangegeven geldt de uitspraak van de rechter in eerste instantie alleen voor de melkveehouders die meededen in het kort geding. Door het vonnis is voor hen de Regeling buiten werking gesteld. Deze groep loopt nu ook een bepaald risico. Want als het hoger beroep van de staatssecretaris slaagt, dan vallen zij weer onder de Regeling. De reikwijdte van de Regeling blijft dus ook de komende tijd nog onzeker.

Gaat u wel of niet reduceren?
De vraag of u nu wel of niet moet reduceren is dus niet eenvoudig te beantwoorden. Maar alleen u kunt die keuze maken. Door wel te reduceren loopt u het risico dat dit na het hoger beroep onterecht was. Maar door niet te reduceren, en te wachten of de uitspraak in hoger beroep in stand blijft, loopt u ook een bepaald risico. Dat risico wordt op basis van de Regeling uitgedrukt in geldsommen.

Wat kan Univé Rechtshulp voor u doen?
Wij kunnen met u de risico’s in kaart brengen. In ons eerdere nieuwsbericht van 5 mei 2017 hebben we aangegeven wat de mogelijkheden zijn.

Al een dossier bij ons?
Dat de staatsecretaris in hoger beroep gaat verandert niet de koers in de behandeling van uw dossier. We blijven namens u de staatssecretaris aanschrijven en/of in bezwaar gaan tegen uw melkgeldafrekening.

Nog geen dossier bij ons?
Stuur een e-mail met uw informatie naar RHFFR2017@unive.nl of bel met het Klant Contact Centrum op telefoonnummer 0592-382501.

 

Andere berichten

Fosfaatrechtenstelsel 2018. Wat is er op dit moment bekend?

Zonder fosfaatrechten mag u geen fosfaat produceren. De fosfaatrechten zijn productierechten. Die geven het recht om fosfaat te mogen produceren. Bedrijven met rundvee krijgen in 2018 te maken met het fosfaatrechtenstelsel. Het is een maatregel om de productie van fosfaat te begrenzen.

Lees verder...

Fosfaatreductieplan: uitspraak Gerechtshof 31 oktober 2017

Op 31 oktober 2017 heeft het Hof Den Haag in hoger beroep uitspraak gedaan over de Regeling fosfaatreductieplan 2017 (we noemen dat hieronder verder ‘de Regeling’). Het hoger beroep was door de staatssecretaris (de Staat) ingesteld tegen vonnissen in zes kort gedingen. Wat zijn de mogelijke gevolgen van de uitspraken?

Lees verder...

Fosfaatreductieplan; stand van zaken na uitspraak 9 augustus 2017

Bijna alle melkveehouders hebben een beschikking fosfaatreductieplan periode 1 ontvangen. Univé Rechtshulp maakt bezwaar tegen die beschikking als u voor rechtshulp bij Univé bent verzekerd. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat elke melkveehouder die ook onomkeerbare investeringen heeft gedaan voor 2 juli 2015 op een gelijke wijze dient te worden behandeld als de groep melkveehouders die tijdelijk zijn vrijgesteld van de Regeling.

Lees verder...

Fosfaatreductieplan; nieuwe uitspraak

Op 12 april hebben zes kort gedingen plaatsgevonden in Den Haag over de Regeling fosfaatreductieplan. De voorzieningenrechter heeft op 4 mei zes uitspraken gedaan. Die kan ook gevolgen voor u hebben. Met name als u een grondgebonden melkveebedrijf of een biologisch melkveebedrijf heeft.

Lees verder...

Fosfaatreductieplan: hoe Univé u daarbij kan helpen

Vrijdag 17 februari 2017 is de ministeriële regeling fosfaatreductieplan 2017 kenbaar gemaakt. Binnenkort ontvangt u een beschikking. Bent u bij Univé verzekerd voor rechtshulp en wilt u hulp bij het indienen van bezwaar? Mail dan uw beschikking, uw verhaal en uw contactgegevens naar rhffr2017@unive.nl. Wij nemen dan contact met u op om uw situatie te bespreken. Er is ook een folder beschikbaar: "Fosfaatreductieplan 2017; wat betekent dit voor u?" Hierin leggen we de regeling uit. Er staat ook in waarop u moet letten. U vindt de folder op onze website onder "Handige informatie".

Lees verder...